احداث جایگاه سوخت، استانداردها و الزامات
راه اندازی جایگاه سوخت رسانی
راه اندازی شامل سیستمهای مختلفی است. این سیستمها باید در جای مناسب و با بکارگیری بهترین و ایمنترین تجهیزات، کار کنند.
سیستمهای هیدرولیکی، برقی، ابزار دقیق و ایمنی از جمله این سیستمها است. تک تک اعضای این سیستمها از یکدیگر تاثیر میگیرند و در روند کار یکدیگر دخیل هستند. بنابراین این تجهیزات باید به صورت هماهنگ با یکدیگر انتخاب شوند که پیشنهاد میشود در این امر حتما از یک متخصص کمک گرفته شود. در این مقاله به بررسی مراحل و استاندارد ها و تجهیزات الکتریکی خواهیم پرداخت.
هر کدام از این سیستمها نیاز به طراحی جداگانه دارند. در انتها نیز باید همه سیستمها اعم از برقی، مکانیکی و ایمنی با یکدیگر هماهنگ شوند.
علاوه بر این هر دستگاه با توجه به محل بکارگیری لازم است تا از استانداردهای خاص خود پیروی کند. این استانداردها بیشتر مربوط به ایمنی میباشند اما استانداردهای دیگری مبنی بر عملکرد بهتر دستگاه نیز وجود دارد.
در صورت بوجود آمدن مشکلی در هر یک از قسمتهای این سیستم دیگر سیستمها نیز دچار مشکل شده و عملکرد کل جایگاه را دچار مشکل میکنند. بنابراین بهتر است از تجهیزاتی با کیفیت بالا استفاده شود و حتما در طراحی این سیستمها و انتخاب تجهیزات از متخصص مربوطه کمک گرفته شود.
در این مقاله به بررسی سیستمهای برقی و ابزار دقیق میپردازیم. استانداردهای تدوین شده از طرف شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی را شرح میدهیم.
این استانداردها لازم هستند اما کافی نیستند. برای عملکرد بهتر تجهیزات دستورالعملهای نصب، نگهداری و تعمیر هر دستگاه نیز باید مطالعه و نکات موجود در آن رعایت شود.
در این قسمت استانداردهای تعیین شده توسط شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی به صورت موردی در زمینه سیستمهای برقی آورده شده است:
- کلیه کابلهای مورد استفاده در جایگاه بایستی در برابر نفوذ فرآورده و ضربات مکانیکی مقاوم بوده و باعث گسترش حریق نگردند.
- مناطق خطر به صورت دقیق مشخص شود. کلیه ادوات و تجهیزات برقی در این مناطق میبایست با مشخصه ضد انفجار متناسب با محل نصب انتخاب گردد.
- هر جایگاه میبایست دارای شبکه ارت و حداقل دارای دو حلقه چاه ارت بوده. حداکثر مقدار مقاومت الکتریکی شبکه ارت ضمن انجام محاسبات مربوطه بر اساس استاندارد BS 7430 ، نبایستی از میزان مجاز مندرج در استاندارد مذکور تجاوز نماید. ضمنا سیستمهای سامانه هوشمند سوخت نیز میبایست دارای چاه ارت مجزا با حداکثر مقاومت یک اهم در نظر گرفته شود.
- بدنه فلزی کلیه تجهیزات برقی و سازههای فلزی روزمینی میبایست با کابل ارت روکشدار سبز و زرد و سطح مقطع مناسب مطابق با استاندارد IPS-E-EL-100 و به صورت موثر به سیستم اتصال زمین متصل گردند.
- مخزن بایستی با استاندارد IPS و به نحو موثر به شبکه اتصال زمین جایگاه متصل گردد.
- جایگاه بایستی به سیستم قطع اضطراری مجهز گردد. کلیدهای مورد استفاده در سیستم برق اضطراری باید از نوعکلید های ضد انفجار و به تعداد کافی باشد.
- کابل کشیها و اتصال به تابلوهای توزیع و مصرف کنندهها بایستی با استفاده از گلند مناسب و طبق استاندارد IPS صورت پذیرد.
- کانالهای برق از نوع کانالهای بتنی در نظر گرفته شود و لازم است کانالهای مذکور با ماسه بادی پر شود.
- حتما لازم است در طراحی جایگاه ارزیابی ریسک اصابت صاعقه انجام پذیرد. در صورت نیاز صاعقه گیر در محل مناسب نصب شود.
- در طراحیروشنایی جایگاه میبایست کلیه نقاط دارای شدت روشنایی لازم طبق استاندارد IPS باشند. (مقدار روشنایی مجاز به صورت دقیق در مقاله قبلی آورده شده است). لامپهای به کار رفته اگر در منطقه خطر باید ضد انفجار باشند.
- در نقشههای طراحی کلیه اجزاء سیستم توزیع الکتریسیته و سیستم حفاظتی تجهیزات مد نظر قرار گرفته و مشخصات فنی آنها دقیقا درج گردد.
- برای مجموعه جایگاه بایستی تابلوهای کنترل و توزیع به تعداد کافی و متناسب با شرایط آن طراحی شده و مشخصات فنی دقیق آنها ذکر گردد. رویه تست و برنامه های دورهای تعمیرات و نگهداشت این تابلوها جزو مدارک طراحی محسوب میگردد.
- دستگاه های توزیع کننده سوخت می بایست دارای مشخصه های لازم از جمله IP متناسب با محل نصب باشند. به عبارت دیگر در صورتیکه در زیر سایبان نصب می گردند درجه حفاظت IP54 در صورتیکه در فضای باز مورد استفاده قرار می گیرند IP66 داشته باشند. ( این موضوع از طریق ارائه گواهینامه های معتبر از مراجع ذیصلاح اثبات می گردد.)
- کلیه مخازن ذخیره سازی فراورده، سازهها، تجهیزات منصوب در جایگاه از قبیل دستگاه توزیع سوخت و نفتکش در حال تخلیه بایستی به نحو مؤثری همبندی الکتریکی گردند.
- همبندی الکتریکی برای اتصالات فلنجی بایستی از طریق Jumper Wire صورت پذیرد.
- حین طراحی جایگاه می بایست به تعداد کافی PUSH BOTTOM در نظر گرفته شود.